Wat maakt Cisco termijn?

Gezien de neiging van de investering gemeenschap voor kuddegedrag, kan Cisco een van de meest onderschatte grote namen technologie-aandelen die er zijn. De netwerken reus eindigde vorige week de handel in de buurt van de 52-week low, ook al blijft om behaalt recordomzet en winst.

? Networking, Cisco koopt container startup ContainerX; Innovatie; De tech erfenis van de Olympische Spelen van Rio, internet van de dingen; Cisco zal 5.500 banen te schrappen in de nieuwste herstructureringen; netwerken; Cisco om bijl aan 14.000 medewerkers: Rapport

Maar na het leven door middel van de go-go dagen van de bel en de wanhoop van de post-dot-com recessie, Chambers blijft ervan overtuigd over de beste manier om het bedrijf te beheren door middel van goed en slecht.

Het nemen van zijn bestuurlijke keu uit het voormalige General Electric CEO Jack Welch, Chambers, die het overnam als chief executive in 1995, is aan het roer als de jaarlijkse omzet van Cisco is gestegen van $ 1200000000 naar de huidige run rate van bijna $ 24000000000.

Chambers onlangs ging zitten met deze website verslaggevers en redacteuren te praten over zijn managementfilosofie evenals zijn plannen voor het sturen van Cisco door middel van de laatste ronde van consolidatie in de technologische industrie.

Cisco blijft praten over het feit dat een groei van het bedrijf, maar de aandeelhouders zijn niet zo onder de indruk geweest. Het bedrijf is niet gegroeid de manier waarop ze had gehoopt. Hoe krijg je die problemen aan te pakken; Chambers:? Het is moeilijk om sneller dan uw segment van de industrie te laten groeien. Toch, jaar in jaar uit, hebben we sneller dan ons segment van de industrie in elke categorie gegroeid.

We zijn steeds vrij consequent in termen van onze bestellingen, en we denken dat we zullen groeien met 10 procent tot 15 procent. Onze bestelling tarief is in dat gebied voor de laatste zes kwartalen op rij.

Maar Cisco is dat niet weinig scrappy start-up meer, is het, Chambers:? Nee, maar als je er naar kijkt wiskundig, we hebben zes geavanceerde technologieën, die we hebben gegaan in, waar we te leiden. Ik denk dat wat je nu ziet is slechts een periode van onzekerheid over de groei tarieven en vervolgens een periode van onzekerheid over de economie als geheel,, om het beste van mijn kennis, is er een groot IT-bedrijf dat nog nooit geweest. Is de leider in meer dan een of twee productgroepen. Elke keer als we verhuizen naar de markt, worden we de nummer 1 speler, bijna zonder uitzondering. Dat is nog nooit eerder gedaan.

Als we een start-up met die soorten groeicijfers, met drie van deze groepen het naderen van de miljard-dollar-a-jaar run rate, zou de voorraad een andere waarde zijn. Dus dat is redelijk goed.

Waarom denk je dat Wall Street krijgt niet de boodschap; Chambers:? Ik denk dat Wall Street krijgt altijd de boodschap. De kwestie is, op dit moment, zijn er een heleboel mensen te kijken naar wat het meest recente kwartaal zou kunnen zijn. Maar we hebben niet ons bedrijf te runnen op een per kwartaal of per maand-by-maand basis. We lopen het voor de lange termijn.

De tijd zal leren of onze groei is in de hoge enkele cijfers, waar de markt duidelijk heeft ons, of als het in de 10 tot 15 procent bereik – of potentieel, zelfs iets daarboven.

Een snelle follow-up vraag: zal Stock-optie rapportage van invloed Cisco; Chambers:? Niemand weet … We gaan met de wereld zoals hij is. We zullen hoe dan ook aan te passen, en we zullen aanpassen op basis van wat de aandeelhouders zeggen. Ik denk dat wat je nu ziet is slechts een periode van onzekerheid over de groei tarieven en vervolgens een periode van onzekerheid over de economie in het algemeen.

Wat zie je gebeuren in de tweede helft van dit jaar op het gebied van IT-uitgaven; Chambers:? Ik kan u vertellen wat onze klanten zeggen. Onze klanten zeggen dat 80 procent tot 90 procent van hun bedrijven toegenomen winsten zullen zien dit jaar ten opzichte van vorig jaar. Van dat, ongeveer 60 procent van het totaal, ik geloof, zegt kapitaaluitgaven zullen stijgen, maar slechts ongeveer een derde zal huren.

Mensen praten over de Federal Reserve verhogen van de rente, en de olieprijzen zijn gaan door het dak. ? Bedrijven zijn van plan om terug te houden op de uitgaven in de tweede helft van het jaar; Chambers: Iedereen wil een zilveren kogel – “Als dit gebeurt, zal dat gebeuren? ‘ Zoals we allemaal weten, de economie waarschijnlijk vijf of zes grote kogels er op hetzelfde moment, of variabelen in de vergelijking, als je wil. Dus ik denk dat er een aantal variabelen in de vergelijking die een positief effect op de markt kan hebben, en er zijn een aantal variabelen in de vergelijking die een negatief effect kan hebben. Het komt echt neer op wat zijn hun winst per aandeel. Toen die de neiging om omhoog te gaan, kunnen ze meer uitgeven.

Wat is uw huidige denken over de uitbetaling van een dividend; Chambers:? Als u de aandeelhouders te vragen wat ze willen dat we doen, een groeibedrijf met dit soort (koerswinstverhouding) ratio, zou ik zeggen dat 90 procent van; Iedereen wil een enkele zilveren bullet;. ze willen dat wij ons geld gebruiken om ofwel te verwerven onze voorraad terug, of om het te gebruiken om te investeren in ondernemingen of aan andere bedrijven te verwerven.

Dus, op een bepaald punt in de tijd zullen we betalen een dividend? Zoals we al vele malen eerder hebben gezegd, ja.

Niet dit jaar; Chambers:? Nee. De meeste bedrijven dat de groei van bedrijven betalen nominale dividend of helemaal niet. Als de markt een veranderde perceptie dat zou moeten en willen dat wij een dividend uit te keren, dan zouden we dat betalen.

Hoe zit het met overnames? Ik bedoel, er is al veel gesproken over het verkrijgen van Nortel Networks of iets groots dergelijks; Chambers: Ik weet niet hoe om grote overnames te doen – en dat is een erg leuke manier om te zeggen heb ik geen gezien, dat zou zijn. succesvol.

Onze strategie is meer aan acquisities gebruiken om nieuwe markten te betreden. Ons ideaal doelwit is ongeveer 100 mensen, voornamelijk in een technisch product gebied, met goede engineers die op het punt om een ​​nieuw product uit te brengen zijn (of is net naar buiten komen.)

Hoe zit het met dit gepraat over Nortel; Chambers:? Nortel is een zeer goed gezelschap … Ik heb willen om samen met Nortel voor vijf tot zes jaar. Ik geloof nog steeds dat – net als wij deden met IBM en Ericsson –strategic partnerschap is de juiste manier om te gaan. Acquisities hebben een veel hoger risico. Ik zou zeggen in de industrie, de hit rate op acquisities is waarschijnlijk 10 procent … Om grote bedrijven doen verschillende regio’s, in alle culturen – we denk niet dat ze hebben een zeer grote kans van slagen.

Spreken van consolidatie, heeft de telecom-markt is gefragmenteerd, maar in de laatste paar maanden zijn er geweest deze stap in de richting van consolidatie. Er zijn minder normen en architecturen als gevolg. Wat denk je dat de gevolgen voor fabrikanten van apparatuur kan worden; Chambers:? Bent u op de eerste plaats over de VS?

Yeah, Chambers:. In de macro zin, te veel concurrentie is net zo slecht als te weinig. Ik denk dat de consolidatie is absoluut gezond voor de VS Ik denk dat de mensen die meer blootgesteld zijn die een aanzienlijk deel van hun IT-uitgaven afkomstig van de genoemde bedrijven. We hebben een klein percentage van onze IT-uitgaven afkomstig van deze bedrijven.

Verhuizen naar een ander onderwerp, je hebt CEO geweest voor een tijdje. Het lijkt alsof het steeds moeilijker vandaag om een ​​chief executive te zijn. Boards zijn veel strenger, en dan heb je Sarbanes-Oxley. Wat zijn je plannen; Chambers: Nou, vastbesloten ik mijn board binnen het vorig jaar dat ik hier zou zijn – ervan uitgaande dat ze willen dat ik – voor nog eens drie tot vijf jaar?. Ik dien naar believen van de raad van bestuur, mijn aandeelhouders, werknemers en klanten. Mijn mening is dat het hebben van de steun van alle van hen is zeer, zeer belangrijke. En ik denk dat je moet eerlijk met je board te zijn, als je een intentie van het verlaten van het volgend jaar. Dus, tenzij u mij vertellen iets in termen die ik zou moeten nadenken over opvolgingsplanning, ik ben van plan om hier bij Cisco zijn.

Is er een opvolgingsplan; Chambers:? Oh, er altijd is.

Ik bedoel, wat er gebeurt nadat u; Chambers:? Je wilt altijd om ervoor te zorgen dat er een soepele overgang. Mensen hebben de neiging om te denken dat als individuen, ben ik geneigd te denken van het als organisatie evolutie. De meeste bedrijven niet goed doen na hun kerngroep of het management over de kop slaat. We zijn op onze vierde CFO, onze vijfde hoofd van engineering, onze vijfde onderdeel van de verkoop … We zijn in staat om geweest; ik bewonder Jack Welch. Het betekent niet dat hij perfect was, maar hij deed geweldig werk bij GE;. Beheer overgangen heel soepel op een manier die andere bedrijven niet. Ik verwacht dat wij hetzelfde doen voor de CEO gelederen. We hebben een zeer diepe en zeer breed leadership team.

Werd er geen druk voor u om verder te gaan; Chambers:? Ik heb geen druk gehad. Je moet één ding over Cisco begrijpen: We zijn op zoek naar een bedrijf dat niet alleen is gebouwd om lang mee te bouwen, maar gebouwd om te leiden. Bijna niemand heeft gedaan die consequent in IP … De meeste van de voorspellingen die we hebben gemaakt zijn uitgekomen in de industrie komen. Dus, heb ik een goede tijd. Ik denk dat mijn leeftijd is ongeveer gemiddeld voor een CEO van een groot bedrijf. Ik maak beslissingen drie tot vijf jaar op een moment.

Wat zie je in die drie tot vijf jaar? Ik neem aan dat je niet uit te gooien dat nummer gewoon willekeurig; Chambers:. Ik heb altijd drie tot vijf jaar (vooruitzichten) sinds ik CEO. Het is een soort van de werkregeling die ik heb met de raad van bestuur en met mijn eigen team.

Waarom denk je dat er was zo veel corruptie in de telecom-industrie? Je was de verkoop van een aantal van deze mensen. Was het een verrassing? Is dit een probleem dat wordt steeds erger; Chambers:? Het is duidelijk dat het was een verrassing voor ons allemaal dat mensen dit zouden doen … Voor die mensen die echt, willens en wetens, opzettelijk deed dingen die zeer, zeer ongepast waren, ik denk dat ze ter verantwoording worden geroepen – en stevig verantwoordelijk gehouden. Wat mij verbaasde was hoe diep dit ging.

Bij Cisco, is er een cultuur van integriteit. Het betekent niet dat we geen fouten maken. We zeker als heck wil, maar we hebben een cultuur waar de mensen zijn heel open. Het is de wetenschap dat we verwachten dat ze het juiste ding ethisch doen en dat als ze een probleem te zien, dat ze escaleren het.

Denkt u dat het wordt steeds erger nu, of denkt u dat er meer controle, zodat mensen zijn een soort van het kijken naar hun rug; Chambers:? Nou, ik denk dat belangrijker dan deze kwestie is dat mensen zich hebben gerealiseerd dat dit verkeerd is – niet net aan de bovenkant, maar in de organisaties – en er moet gehouden onaanvaardbaar. Ik denk dat het hebben van een cultuur die alleen maar beschouwt dit als onaanvaardbaar.

Wat nontech CEO bewonder je het meest; Chambers:? Ik heb bewondering voor Jack Welch. Het betekent niet dat hij perfect was, maar hij deed geweldig werk bij (General Electric), en veel van de dingen die we voeren bij Cisco we waarschijnlijk meer geleerd van GE dan anderen.

Ik bewonder heel erg staatslieden als (voormalig Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken), Colin Powell en koning Abdullah van Jordanië. Ik heb bewondering voor mijn vader. Hij was een stabiliserende invloed in mijn leven. Hij had een mogelijkheid om te kijken uit niet één tot twee jaar, maar vijf, 10, 15, 20 jaar, en had de moed om te verblijven met zijn overtuigingen.

Cisco koopt container startup ContainerX

De tech erfenis van de Olympische Spelen in Rio

Cisco zal snijden 5.500 banen in de nieuwste herstructurering

? Cisco te bijl aan 14.000 medewerkers: Rapport