Stockholm is de ‘meest productieve’ miljardenbedrijf startup hub achter Silicon Valley

Stockholm is de thuisbasis van miljard dollar startups in Europa, en door een maatregel van de Zweedse hoofdstad is de tweede alleen naar Silicon Valley als de geboorteplaats van de ‘s werelds meest succesvolle internetbedrijven.

Dat is volgens Atomico, de VC bedrijf gestart zijn door Skype mede-oprichter Niklas Zennström, waarin de wereldwijde distributie van startups na 2003 gelanceerd met een waardering van ten minste US $ 1 miljard vandaag geanalyseerd, hetzij door een beursnotering, overname of particuliere investeringen.

Van 138 startups dat de “miljard dollar ‘club wereldwijd sindsdien hebben gemaakt, was Silicon Valley naar huis aan het grootste aantal, namelijk 53 zijn naam eer aan – waaronder Evernote, LinkedIn, FireEye, Box, Uber, en YouTube.

Geen enkele andere stad komt op afstand in de buurt van het vermogen van Silicon Valley om technologie zwaargewichten produceren, maar om een ​​punt te maken dat het niet de enige vruchtbare grond voor succes, Atomico – welke investeringen in startups in de eerste plaats buiten de Valley – benadrukt dat de meerderheid van billion- van de wereld dollar startups eigenlijk afkomstig zijn uit andere steden, met 61 procent afkomstig uit opkomende tech hubs elders in de Verenigde Staten, Azië en Europa.

Second to Silicon Valley was in Beijing, de thuishaven van 17 startups met een waarde van $ 1 miljard waardering, zoals Qihoo 360, lashou.com, Sina Weibo, en Cheetah Mobile. (De lijst bevat alleen software bedrijven, die Xiaomi out verlaat).

Na deze, de snelheid van de miljard dollar bedrijven per stad wegvalt steil, met New York produceren zeven, vijf Stockholm en Los Angeles vier in de afgelopen tien jaar.

De vijf van de hoofdstad van Zweden zijn onder meer de, nu Microsoft-eigendom gaming outfit Mojang, betalingen stevige Klarna, de Brits-Zweedse gaming bedrijf king.com, Spotify, en Skype, die in 2003 hebben gelanceerd, net schraapt in de lijst.

Stockholm schijnt zelfs helderder als in tegenstelling tot Europa’s groter tech-hubs, zoals koploper Londen, waarvan er drie zijn naam eer aan, met inbegrip van Tamtam, Wonga en monetiseren telt. Berlin heeft ondertussen Zalando, Rocket Internet, en Delivery Hero. Finland heeft Supercell terwijl Denemarken Zendesk geproduceerd;. En als het opstarten succes terug naar de innovatie en savviness van de bevolking van een stad, Stockholm, dat is de thuisbasis kan worden herleid tot iets minder dan een miljoen mensen, bijna op gelijke voet met Silicon Valley, volgens Atomico .

“Op basis per hoofd van de bevolking, Stockholm is de tweede meest productieve tech hub wereldwijd, met 6,3 miljard dollar bedrijven per miljoen inwoners (in vergelijking met de Vallei met 6.9),” merkt zij op.

voorliefde Stockholm voor het produceren van succesvolle startups lijkt in het niveau van VC financiering die startups van de natie te trekken om erkend te worden.

Een recente momentopname van VC deals in Europa en Israël door DFJ Esprit Londen partner Gil Dibner geschat dat de Zweedse startups landde $ 94m tussen juli en september van dit jaar – die kleine was in vergelijking met de $ 642m voor de Duitse startups, $ 461m voor Britse startups, en $ 443m voor bedrijven in Israël.

Zweden maakte over iets meer dan de helft van de $ 187m die startups over de Nordics aangetrokken in de periode. Maar zodra megadeals zoals de $ 350m getipt in Duitsland’s Delivery Hero in september werden gestript, VC investeringen in de Scandinavische startups waren slechts een schaduw achter de $ 294m geïnvesteerd in startups uit Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland (DACH).

De toonaangevende bestemming van de fondsen was het Verenigd Koninkrijk en Ierland, waar startups trok $ 503m. Die buiten periode was de $ 115m Klarna landde maart, evenals Atomico’s $ 60m inzet in oktober op Stockholm India gerichte TrueCaller.

Cloud software maker Coupa bestanden voor $ 75.000.000 IPO

Deakin Uni, Ytek kick off machine learning algoritme onderzoek voor de simulatie training

Flipkart en Paytm worden direct rivalen, het instellen van het podium voor de e-commerce battle

Zweden: Bitcoin is het wilde westen, maar het zou een centrale bank back-up plan; Kan ‘betalen met je handpalm’ biometrie helpen doorbreken van Zweden kaart verslaving; Zweden vertelt raad om te stoppen met het gebruik van Google Apps?

Waarom de Chinese India’s Hike boodschapper hebben omgevormd tot een eenhoorn en wat WhatsApp kunnen leren

Wolk, Cloud software maker Coupa bestanden voor $ 75.000.000 IPO; Start-Ups, Deakin Uni, Ytek kick off machine learning algoritme onderzoek voor de simulatie opleiding; E-commerce; Flipkart en Paytm worden direct rivalen, het instellen van het podium voor de e-commerce strijd; Start-Ups ; Waarom de Chinese India’s Hike bode in een eenhoorn hebben getransformeerd en wat WhatsApp kunnen leren

Lees meer uit Zweden