Qld Gezondheid, DET shared services sloot

Gezondheid van Queensland en de stand ministerie van Onderwijs en Vorming (DET) is ingesteld om te worden gescheiden van de overheid IT-shared services-strategie.

(Lubbock Heart Hospital afbeelding door brykmantra, CC BY-SA 2.0)

PriceWaterhouseCoopers (PwC) heeft een aantal belangrijke aanbevelingen aan de staat Queensland regering naar aanleiding van een vernietigend rapport in het falen van de op SAP gebaseerde Health payroll-systeem door de stand van de auditeur-generaal. Openbare Werken en Informatie- en Communicatietechnologie minister Robert Schwarten zei dat de regering alle aanbevelingen in het rapport zou goedkeuren.

Het rapport PwC adviseert de DET en Gezondheid van Queensland verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen HR-systemen, in plaats van de twee die vallen onder de stand van de shared services-strategie.

“Grote organisaties zijn in staat om zelfstandig te financieren en leveren interne bedrijfsdiensten, waaronder loonlijsten,” Schwarten zei vandaag.

Een nieuwe rest-van-government shared service provider zou binnen het Ministerie van Openbare Werken blijven verstrekken gedeelde human resource, salarisadministratie en financiële diensten aan andere instanties. De agentschappen zullen de verantwoording voor de levering project, maar er worden gecentraliseerd portfolio management en projectondersteuning.

De minister kondigde ook plannen vandaag voor een nieuwe shared services sub-comité in het ministerie van Premier en kabinet te vormen. De sub-commissie zal toezien op alle shared services projecten onder controle van de regering.

Ondanks de tekortkomingen van de Health payroll implementatie, Schwarten zei dat shared services nog steeds een geldige optie voor de overheid IT.

Eerder in het jaar, de premier zei in een verklaring dat de regering van Queensland de “one-size-fits-all shared services-model” als de exclusieve model voor zakelijke diensten zou sloot, en kondigde een herziening van de regering shared service provider CorpTech.

Gezondheid van Queensland personeel geleden in de handen van de HR / payroll-systeem ramp, met een aantal verpleegkundigen niet ontvangen correct betalen, of helemaal niet, en op verkeerde roosters met overleden collega’s wordt geplaatst. Een bijeenkomst in april zagen medewerkers te identificeren meer dan 70 problemen met het systeem.

De overheid zal nu overleggen met vakbond groepen en personeel om de beste implementatiestrategie voor het nieuwe model te bepalen.

“Personeel beïnvloed door de herziening van het shared service model zal volledig worden geïnformeerd en ondersteund tijdens de overgang naar het nieuwe model,” Schwarten toegevoegd.

Chorus kondigt gigabit-speed breedband in heel Nieuw-Zeeland

Pentagon bekritiseerd voor cyber-rampenbestrijding door de overheid waakhond

Braziliaanse Paralympians profiteren van technologische innovatie

Braziliaanse overheid zou verbieden Waze