? Atlassian breidt HipChat bereiken Hall overname

Atlassian heeft real-time chat en messaging app Hall voor een onbekend bedrag aan de steun van de onderneming team communicatieplatform, HipChat groeien verworven.

Quantum computing kan hebben gescoord in Australisch onderzoek subsidieronde; ANZ Bank shuffle tech executive dek; Telstra onthult Global Media Network voor levering van inhoud; Telstra zoekt 120 vrijwillige ontslagen als gevolg van SDN omscholing; Foxtel bevestigt NBN aanbieden van volgende maand

Atlassian zei dat het plan op te stellen op het vermogen van Hall’s aan de algemene business teams in de financiële dienstverlening, creatieve bureaus, professionele diensten, marketing, onroerend goed, technologie en media en entertainment industrie te dienen.

Als onderdeel van de overname zal de bestaande hal klanten, waaronder Amazon.com, JC Penny, NetApp en Intuit worden overgezet in de komende maanden te HipChat. De Hall team zal toetreden Atlassian, en nog steeds worden gebaseerd uit San Francisco.

Samenwerking; Wat is het organiserend principe van de hedendaagse digitale werkplek;? Enterprise Software; Sweet SUSE! HPE haken en ogen zelf een Linux distro, Enterprise Software, Apple vrij te geven iOS 10 op 13 september, MacOS Sierra op 20 september, Enterprise Software; HPE offloads ‘niet-essentiële’ software assets om Micro Focus in 8800000000 $ deal

Atlassian president Jay Simons zei dat het verwerven van Hall als onderdeel van de HipChat platform zal het vermogen van het bedrijf om meer teams binnen sectoren dienen te versnellen.

Hall deelt onze overtuiging dat zowel de vorm en functie materie -. “Zei hij”, zelfs in enterprise software, ze hebben een indrukwekkende reeks van klanten vergaard door te denken niet alleen over wat het product kan doen, maar ook de algehele ervaring van het gebruik ervan op basis op de specifieke behoeften van verschillende soorten teams en industrieën.

Atlassian pochte dat HipChat oorspronkelijk door technische teams werd goedgekeurd, en meer recentelijk door niet-technische teams. HipChat heeft meer dan 50 procent gegroeid in de afgelopen zes maanden, aldus het bedrijf.

In april, Atlassian verwierf ook de Franse video-conferencing bedrijf Blue schaal in een poging om de video-mogelijkheden uit te breiden als een manier om haar HipChat aanbod verder uit te breiden.

Bernardo de Albergaria, Atlassian’s samenwerking zakelijke vice president en general manager, zei communicatie-apps zoals HipChat bereiken een omslagpunt.

Het duurde drie jaar voor 1 miljard berichten via HipChat van die moeten worden verzonden, een jaar tot 3 miljard te krijgen, en minder dan zes maanden tot 5 miljard berichten verzonden te overtreffen. Zelfs met die groei, hebben we nauwelijks bekrast het oppervlak, “zei hij.” Mensen zijn klaar voor een veel efficiëntere manier om te communiceren met collega’s.

Wat is het organiserend principe van de hedendaagse digitale werkplek?

Sweet SUSE! HPE haken en ogen zelf een Linux distro

Apple vrij te geven iOS 10 op 13 september, MacOS Sierra op 20 september

HPE offloads ‘niet-essentiële’ software assets om Micro Focus in 8800000000 $ deal